
Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στις 24 Απριλίου 2026, συνάντηση εργασίας μεταξύ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του Συλλόγου Πραγματογνωμόνων και Διακανονιστών Ελλάδος (HALA).
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, η Γενική Διευθύντριας της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, η Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας & Διεθνών Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κα Κέλλυ Χατζηδημητρίου, ο Προέδρος και ο Αντιπρόεδρος του HALA, κ.κ. Συμεών Μασέλης και Σταύρος Δημόπουλος, και τα μέλη του HALA – εκπρόσωποι εταιρειών πραγματογνωμόνων από όλη την Ελλάδα, κ.κ. Π. Στρατής, Β. Βήχας, Αλ. Κρετσόβαλης και Ν. Στρατής, Εμ. Μάνος.
Κοινή θέση των δύο φορέων αποτελεί η αναγνώριση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα όχι μόνο ως πάροχο υπηρεσιών, αλλά ως στρατηγικό συνεργάτη της ασφαλιστικής αγοράς, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της τεχνικής εγκυρότητας της διαχείρισης απαιτήσεων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ποιοτικού πλαισίου λειτουργίας της ασφαλιστικής πραγματογνωμοσύνης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι του HALA πρότειναν:
Τη σύνταξη εγχειρίδιου βέλτιστων πρακτικών που να συμπεριλαμβάνει τους κανόνες συνεργασίας και το πλαίσιο αμοιβών, ενώ θα οροθετείται η διαδικασία διαχείρισης αιτιάσεων. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι δέον είναι να υιοθετηθεί / συνυπογραφεί και από την διαμεσολάβηση.
Τη δημιουργία ακαδημαϊκού προγράμματος υψηλής εξειδίκευσης σε επίπεδο τίτλου MSc in Insurance Loss Adjusting & Risk Appraisal, με στόχο την εκπαίδευση νέων επιστημόνων υψηλού επιπέδου, τη διασφάλιση της μελλοντικής επάρκειας του κλάδου, και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου αμοιβών, με κατεύθυνση την υιοθέτηση της ωροχρέωσης (Hourly Rate) για εξειδικευμένες και σύνθετες ζημιές.
Εν κατακλείδι ο HALA πιστεύει ότι η συνεργασία με την ΕΑΕΕ θα θέσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο και ισορροπημένο οικοσύστημα, όπου η ποιότητα, η διαφάνεια και η δίκαιη ανταμοιβή αποτελούν θεμέλια για τη βιωσιμότητα του κλάδου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων.
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ενισχυμένο ρόλο στην κάλυψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές

Σε 400 φοιτητές μίλησαν για την ασφαλιστική αγορά Ε. Παπασπυροπούλου και Κ. Σεμερτζόγλου

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Ε. Παπασπυροπούλου: Αναγκαία η συμμετοχή όλων των μερών για να βρεθεί λύση στο θέμα των ασφαλίστρων υγείας

Το ΟΠΑ επιβράβευσε 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους – Χορηγός η ΕΑΕΕ

Syndea: Συνέδριο & βραβεύσεις συνεργατών στη Στοκχόλμη

Συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΑΔ και της ΕΑΕΕ

















