Οι ρυθμίσεις για τους όρους Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών πρέπει να αποτελούν νόμο του κράτους πριν την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Πολλά σημεία μένουν προς διευκρίνιση και σε μεγάλο βαθμό … προχώρησαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Σε καλό δρόμο φέρεται να είναι η λεγόμενη αναβαλλόμενη φορολογία (η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει όφελος περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών ήταν ότι τα καινούργια ομόλογα μετά την απομείωση της αξίας τους στο 20% περίπου φορολογούταν και πάλι για το 100% αυτής. Έτσι προτάθηκε η φορολογία να είναι αναβαλλόμενη, δηλαδή ο φόρος να καταβληθεί όταν θα πουλήσουν οι Τράπεζες. Αυτή η κίνηση βελτιώνει τα ίδια κεφάλαια και τους ισολογισμούς.
Επίσης, σημαντικό πεδίο των διαβουλεύσεων είναι το δικαίωμα επαναγοράς που θα λάβουν οι μέτοχοι ως «μπόνους» για τη συμμετοχή τους, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Φέρεται ότι ο αριθμός κλειδώνει σε 9 μετοχές για μία μετοχή που θα διαθέτουν το 2013 όταν αναμένεται να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.
Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει ελκυστική η συμμετοχή και προτείνονται δύο τρόποι. Αμφότετοι γίνονται πιο κερδοφόροι αν προεξοφληθεί χρηματιστηριακή άνοδος.
Ο πρώτος προβλέπει την εκ των προτέρων συμφωνία για ένα ποσοστό έκπτωσης. Ο δεύτερος τη συμφωνία σε έναν λογάριθμο που θα ορίζει την «έκπτωση» που θα αποφασιστεί στο μέλλον με βάση τις τότε συνθήκες και – όπως είναι φυσικό – δέχεται πολλές ριπές για το πώς θα υπολογισθεί.
Ένα άλλο πεδίο είναι τα CoCos που φέρεται ότι θα αντιστοιχούν στο 35% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. Το ζήτημα είναι σημαντικό γιατί σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών θα περιορισθούν δραστικά, περιορίζοντας παράλληλα και τα ιδία κεφάλαια που θα πρέπει να βρουν οι ιδιώτες για να διατηρήσουν την ιδιωτική δομή των τραπεζών.
Σχόλια

Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
Η Interamerican εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο της Gan Direct στην Κύπρο
Sofos Insurance: Σε νέες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με στόχο τα 60 εκ. €
Τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες άμεσες δαπάνες υγείας η Ελλάδα
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Ευρώπη Holdings: Πράσινο φως στη συγχώνευση με την Credia Bank - Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα

Η γιορτή του Ασφαλιστικού Συμβούλου: 4 δυνάμεις που κάνουν τη διαφορά

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Κάνε Follow. Κάνε Like. Κέρδισε!

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για 8 ακίνητα από το Επικουρικό

Νέος τόκος υπερημερίας 9,9% από 16 Σεπτεμβρίου

Ιnsurancemarket: Ασφάλιση σε 3 άτοκες δόσεις μέσω Klarna

Έβαλαν το… χεράκι τους και τα ασφάλιστρα


















