Σύμφωνα με πρωτόδικη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το Ι.Κ.Α. υποχρεώνεται να επιστρέψει σε Ασφαλιστική Εταιρία (στην Ιντερσαλόνικα) επιβληθέν πρόστιμο για προηγούμενη μη εγγραφή και υπαγωγή στο Ι.Κ.Α. Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων. Παρά το γεγονός ότι οι Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α., συχνά επιβάλλονται πρόστιμα στις Ασφαλιστικές Εταιρίες , οι οποίες, αν δεν προσφύγουν στα δικαστήρια ζημιώνονται παρανόμως.
Υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση υπαγωγής στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. αποτελεί η παροχή εξαρτημένης εργασίας έναντι αμοιβής. Ο χαρακτήρας της εργασίας ως εξαρτημένης κρίνεται από το αν ο προσφέρων την εργασία τελεί, κατά την εκτέλεση αυτής, υπό την καθοδήγηση και επιτήρηση του εργοδότη, οπότε η εργασία θεωρείται εξαρτημένη και συνεπάγεται την υπαγωγή του εργαζόμενου στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.
Αντιθέτως, αν διατηρεί ελευθερία ενεργειών, η εργασία δεν είναι εξαρτημένη και ο προσφέρων αυτή δεν υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. Εάν είναι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, εφαρμόζεται το προβλεπόμενο από την προαναφερόμενη διάταξη μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας ή, προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, Συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής επιχείρησης ζωής ή και μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης ασφαλίσεων κατά ζημιών, διαμεσολαβεί, έναντι προμήθειας, στη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων δια μέσου ομάδας ασφαλιστικών συμβούλων τους οποίους επιλέγει, εκπαιδεύει και εποπτεύει.
Η σχέση που συνδέει το συντονιστή με την ασφαλιστική επιχείρηση είναι σύμβαση έργου, η οποία καταρτίζεται εγγράφως. Σε περίπτωση ύπαρξης επιπλέον σύμβασης εξαρτημένης εργασίας του συντονιστή ως διευθυντή γραφείου πωλήσεων ασφαλίσεων, η σύμβαση έργου παραμένει ανεξάρτητη και δεν απορροφάται από την σύμβαση εξαρτημένης εργασίας…»
Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος επίσης, είναι ελεύθερος επαγγελματίας και κανένας όρος της συγκεκριμένης σύμβασης εργασίας δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι δημιουργεί σχέση εργοδότη και εργαζόμενου μεταξύ του ίδιου και της Ασφαλιστικής Εταιρίας.
Σχόλια

Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
Η Interamerican εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο της Gan Direct στην Κύπρο
Το νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή και τις ασφαλιστικές
Ασφαλιστικές, τράπεζες και ΕΠΕΥ στον "κουμπαρά" για τη νέα γενιά
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Ιντερσαλόνικα: Προετοιμασία για τις εξετάσεις Ασφαλιστικού Πράκτορα

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Επενδύει στη γνώση & την εξέλιξη των ανθρώπων της

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Ενισχύει την ψηφιακή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: 80 υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει τη «Σύνδεση Πελάτη» με νέες δυνατότητες

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει σε "πράσινες" ενέργειες

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πράκτορα


















